فهرست مطالب

پژوهش های تجربی حسابداری - پیاپی 2 (زمستان 1390)

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
پیاپی 2 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریدون راهنمای رودپشتی، سعید جبارزاده کنگرلویی، جلال اسپوکه صفحات 7-26
    در شکل نوین حسابداری مدیریت، تامین رضایت مشتری در اولویت قرار دارد. در این رویکرد، مشتری در کانون فعالیت های مدیریت قرار می گیرد. مشتری همواره خواهان بهبود عملکرد عواملی است که به اصطلاح عوامل اصلی موفقیت نامیده می شوند و عبارت اند از: بهای تمام شده، کیفیت، زمان و نوآوری. در این پژوهش، میزان توجه مدیران به عوامل اصلی موفقیت در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، با تاکید بر فرایند های حسابداری مدیریت بررسی شده است. جامعه آماری پژوهش، مدیران شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1388- 1378 بود. از تعداد 221 شرکت عضو این جامعه در قالب هشت طبقه از صنایع، نمونه 79 عضوی از بین صنایع به صورت تصادفی انتخاب شد. همچنین، در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسش نامه و برای آزمون فرضیه های پژوهش از شاخص آماری خی دو استفاده شده است. در نهایت، یافته های پژوهش حاکی از آن است که: 1. مدیران صنایع مختلف به عوامل اصلی موفقیت توجه کافی دارند؛ 2. میزان توجه مدیران به عوامل اصلی موفقیت (یعنی بهای تمام شده، کیفیت، زمان و نوآوری) متفاوت بوده است.
    کلیدواژگان: رضایت مشتری، زمان و نوآوری، کیفیت
  • رضوان حجازی، محمد محمودی، هادی شیخی صفحات 27-48
    شرکت ها همواره از طرف محیط فعالیتشان تحت تاثیر عدم اطمینان های تحمیل شده قرار می گیرند. این عدم اطمینان ها فعالیت های عملیاتی و گزارشگری آنها را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر عدم اطمینان های محیطی بر اجزای سود (سود مدیریت نشده و اقلام تعهدی اختیاری) است. برای این منظور، از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، 101 شرکت در بازه زمانی 1384- 1388 انتخاب شده، فرضیه های تحقیق با روش های آماری همبستگی و رگرسیون چندمتغیره آزمون شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که عدم اطمینان های محیطی بر بخش مدیریت نشده سود اثرگذار است. همچنین، مدیران برای تعدیل اثر عدم اطمینان های محیطی در سود شرکت، از مدیریت سود استفاده نمی کنند.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی اختیاری، سود مدیریت نشده، عدم اطمینان محیطی، عدم تقارن اطلاعاتی
  • پرویز پیری، محمد ایمانی برندق، سیامک اللهوردیزاده صفحات 49-66
    بنگاه های تجاری نیز مانند سایر موجودات زنده از منحنی عمر پیروی می کنند. بر اساس نظریه های اقتصادی، شرکت ها نیز متولد می شوند، رشد می کنند و بعد از مدتی به سمت پیری و زوال می روند. شواهد حاکی از آن است که سود عملیاتی و اجزای آن (حاشیه سود عملیاتی و گردش دارایی ها) در مسیر عمر هر شرکت، الگویی غیرخطی از خود نشان می دهد. در این مقاله، سعی شده است با تمرکز بر موضوع چرخه عمر و سودآوری، به چگونگی تاثیر این متغیر اقتصادی بر تجزیه و تحلیل های مربوط به رشد و سودآوری بنگاه های تجاری پرداخته شود. برای بررسی موضوع، با استفاده از روش بررسی میدانی و اسنادکاوی، اطلاعات واقعی 149 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در بازه زمانی 1379- 1388 استخراج شده و با استفاده از روش های آماری توصیفی، الگوی داده های تابلویی و آزمون آماری ویلکوکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان دهنده موثر بودن چرخه عمر در رشد وسودآوری بنگاه های تجاری است. به این ترتیب، با درنظر گرفتن متغیر چرخه عمر به مدل های پیش بینی سودآوری، توان تخمین این مدل ها نسبت به مدل اولیه، بیش از 40% افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سودآوری، نرخ رشد شرکت، نظریه چرخه عمر
  • غلامرضا کردستانی، پویا مدافعی، علی جهانگیری لیواری، محمد ایرانشاهی صفحات 67-88
    سود حسابداری به منزله برجسته ترین متغیر اطلاعاتی، نقش بسزایی در بازارهای مالی ایفا می کند و استفاده کنندگان اطلاعات مالی تصمیم های خود را بر پایه آن شکل می دهند. در این میان، ترکیب اجزای سود و نحوه محاسبه آن، از نظر انتخاب رویه های اختیاری حسابداری (توسط مدیران)، محتوای اطلاعاتی آن را که همان سودمندی اطلاعات برای تصمیم گیری است، به چالش کشیده است. در این تحقیق، نقش اقلام تعهدی و جریان های نقد عملیاتی در تبیین رفتار بازدهی سهام شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. برای دستیابی به هدف تحقیق، محتوای اطلاعاتی افزاینده سود و جریان های نقد عملیاتی شرکت ها، به تنهایی و به صورت ترکیبی، در حضور متغیر های سودهای گذرا (سود های غیرعملیاتی)، اندازه، اهرم مالی و فرصت های رشد با انتخاب نمونه ای متشکل از 111 شرکت در دوره زمانی سال های 1383-1388 مقایسه شده است. یافته های تحقیق حاکی از برتری نسبی محتوای اطلاعاتی سود در مقایسه با جریان های نقد عملیاتی است. بر این اساس، ملاک گزینش شرکت ها سود عملیاتی گزارش شده است و سرمایه گذاران در مقایسه میان سود و جریان های نقد عملیاتی نسبت به سود، حساسیت بیشتری نشان می دهند. بنابراین، با توجه به اهمیت موضوع، برقراری الزامات هدفمند، برای افزایش کیفیت گزارشگری و شفافیت روزافزون جریان اطلاعاتی در بازار سرمایه ایران، هدفی ضروری به نظر می آید.
    کلیدواژگان: اهرم مالی، بازده سهام، جریان های نقدی عملیاتی، سود عملیاتی، فرصت های رشد
  • داریوش فروغی، زهرا اولادحسین صفحات 89-106
    سود تقسیمی یکی از موضوعاتی است که از دیرباز مورد توجه پژوهشگران مالی و حسابداری بوده است. برای پرداخت کردن یا نکردن سود نقدی دلایل زیادی وجود دارد. کشف و شناسایی دقیق این عوامل می تواند برای مدیران و سهامداران شرکت ها مفید واقع شود. از این رو، هدف پژوهش حاضر عرضه نگرشی جدید نسبت به اهمیت، کمیت و کیفیت سیاست های تقسیم سود است. همچنین، تاثیر ترکیب هیئت مدیره، بازده دارایی ها، جریان نقد آزاد هر سهم، ساختاردارایی ها، ریسک تجاری، اندازه شرکت، فرصت های رشد و سطح بدهی بر نسبت سود تقسیمی و احتمال پرداخت سود نقدی بررسی خواهد شد. نمونه پژوهش شامل 101 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در سال های 1383 تا 1388 است. روش های آماری مورد استفاده نیز شامل مدل رگرسیون توبیت و مدل رگرسیون لاجیت، به روش داده های ترکیبی است. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر این است که از بین عوامل مورد نظر، اندازه شرکت، فرصت های رشد و سطح بدهی، بر نسبت سود تقسیمی و احتمال پرداخت سود نقدی تاثیر معناداری دارد و سایر متغیرها بر نسبت سود تقسیمی و احتمال پرداخت سود نقدی تاثیر معناداری ندارند.
    کلیدواژگان: اعضای غیرموظف هیئت مدیره، نسبت تقسیم سود، نظام راهبری شرکتی، مدل رگرسیون توبیت، مدل رگرسیون لاجیت
  • سیدعباس هاشمی، حسنعلی اخلاقی صفحات 107-125
    در این پژوهش، رابطه بین ارزش آتی شرکت با ساختار سرمایه، خط مشی تقسیم سود و سودآوری، برای شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. به این منظور، دو فرضیه تدوین شد. در فرضیه اول، رابطه بین ساختار سرمایه، خط مشی تقسیم سود و سودآوری با ارزش شرکت، و در فرضیه دوم، رابطه متغیر های مذکور با ارزش آتی شرکت مورد آزمون قرار گرفته است. با توجه به مبانی نظری و منابع مرتبط با موضوع، به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، برای آزمون فرضیه اول مدل رگرسیون خطی چندمتغیره، و برای آزمون فرضیه دوم مدل نمایی تدوین و استفاده شد. جامعه آماری، شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در بازه زمانی 1380-1387 است. برای تعیین نمونه آماری، از روش حذف سیستماتیک استفاده شده است. در نهایت، 110 شرکت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها بیانگر تایید هر دو فرضیه با استفاده از داده های تابلویی است. به بیان دیگر، بین ساختار سرمایه و سودآوری، با ارزش شرکت رابطه مثبت و معنادار، و بین خط مشی تقسیم سود با ارزش شرکت رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. همچنین، بین متغیر های بررسی شده و ارزش آتی شرکت، رابطه مثبت و معناداری یافت شد. علاوه بر این، نتایج نشان داد که احتمال افزایش در ارزش آتی شرکت با بالا رفتن نسبت های ساختار سرمایه، خط مشی تقسیم سود و سودآوری بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: ارزش شرکت، خط مشی تقسیم سود، ساختار سرمایه، سودآوری
  • احمد مدرس، حلیمه رحمانی صفحات 127-150
    هدف این تحقیق بررسی و تعیین ویژگی شخصیتی حسابداران اعم از دانشجویان و افراد حرفه ای است. برای این منظور، از پرسش نامه پنج عاملی نئو (NEO)1 استفاده شده است. نمونه تحقیق مشتمل بر 97 نفر از دانشجویان و 80 نفر از افراد حرفه ای بوده است. داده های حاصل از پرسش نامه به صورت توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد. به منظور آزمون فرضیات، از آزمون مقایسه میانگین نمونه های مستقل و آزمون میانگین یک جامعه استفاده شد. نتایج نشان می دهد در حدود 52/70 درصد از دانشجویان، 69/55 درصد از افراد حرفه ای، و 79/63 درصد از کل حسابداران دارای ویژگی شخصیتی بیداری وجدان (C) هستند. همچنین از نظر آماری، بین نوع ویژگی شخصیتی دانشجویان حسابداری و افراد حرفه ای تفاوت معناداری مشاهده نشد. علاوه بر این، در سطح معناداری 5 درصد، «بیداری وجدان (C)» ویژگی شخصیتی حسابداران است. نتایج این تحقیق می تواند در بحث آموزش حسابداری مفید باشد
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری و برون گرایی، آزمون پنج عاملی نئو (NEO)، بیداری وجدان، روان نژندگرایی
|
  • Fereydon Rahnamayerodpooshti, Saeid Jabbarzadeh Kangarluei, Jalal Aspokeh Pages 7-26
    In the modern management accounting، the first priority is the provision of customer satisfaction. In this approach، management activities maintain focus on the customer. The customer always demands performance improvement in relation with factors، which is called the key factors of success that consist of cost، quality، time، and innovation. In this study، the amount of manager''s attention to key factors of success in listed companies on Tehran Stock Exchange with an emphasis on management accounting process has been investigated. The statistical society of this study is the managers of listed companies on Tehran Stock Exchange during the years 1999-2009 by the 221 member companies in the form of eight-class of industries، the 79-member of samples was randomly chosen. Also، in this study، the data gathering tool was the questionnaire and for testing the research hypothesis، the Chi Square Index was used. Finally، the findings of the study indicate that firstly، the managers of different industries have adequate attention to main factors of success and secondly، the amount of manager''s attention to main factors of success، that is، cost، quality، time and innovation has been different.
    Keywords: Customer Satisfaction, Quality, Time, Innovation
  • Razvan Hejazi, Mohammad Mahmoudi, Hadi Sheikhi Pages 27-48
    Environmental uncertainties always inflict their effects both upon companies and، upon their operations and reports. Thus، we examine the relation between environmental uncertainties and earning''s components (unmanaged earnings and discretionary accruals). For investigating this relationship، we use data of 101 listed companies on Tehran Stock Exchange for the period of 2005-2009، and set out to analyze the research hypotheses، using statistical methods of correlation and multi-variable regression. Findings indicate that environmental uncertainties do affect unmanaged earnings and، to modify their effects، managers do not try to manage the company''s earnings.
    Keywords: Environmental Uncertainties, Unmanaged Earnings, Discretionary Accruals, Informational Asymmetry
  • Parviz Piri, Mohammad Imanibarandag, Siamak Allahverdizadeh Pages 49-66
    Business enterprises follow the life curve like other live organisms. Economic theories denote that firms can even be born، grow، and after a while die. According to the evidence، it is obvious that operational profit with its components (such as margin of operational profit and assets turnover) show a non-linear behavior during various stages of companies'' life cycle. In this paper we consider to show that how this economic variable affects the growth and profitability of listed companies on Tehran Stock Exchange (TSE)، using yearly data from 2000 until 2010. The test sample was 149 firms that has been listed on TSE before 2000. To examine the research hypotheses we used survey based analysis and multi regression models، applying panel data and Wilcoxon rank sum test. Based on our findings hypotheses have not been rejected and confirm the efficiency of life cycle in financial analyses. However، the models have had a 40% enhancement in the ability of estimating، by calculating the life cycle variable into profitability predictor models
    Keywords: Life Cycle Theory, Profitability, Growth Ratio of Company
  • Gholamreza Kordestani, Poya Modafei, Ali Jahangirilivari, Mohammad Iranshahi Pages 67-88
    The purpose of this paper is to examine the explanatory power of accruals and cash flows in explaining stock return in Tehran Stock Exchange. Ball and Brown (1968) began research on the relationship between accounting earnings and firm value. Following them، in last five decades، accounting research has produced a significant volume of research on the relationship between accounting earnings and firm value. Earnings consist of accruals and cash flow components and question about information content of earnings components is considered by capital market participant. This paper attempts to gather empirical evidence on this issue. In so doing، we used of financial data of 111 firms listed in TSE during 2003-2009. The results show the information content of earnings is relatively better than the cash flow.
    Keywords: Accounting Earnings, Accruals, Cash Flow, Stock Return
  • Daruosh Fouroghi, Zahra Oladhosein Pages 89-106
    Dividend issue has long been regarded by financial and accounting researchers. There are many reasons for paying or not-paying dividend. Accurate detection and identification of factors affecting the dividend policy can be useful for corporate managers and shareholders. Thus، the purpose of present study is to determine the relationship between selected variables and dividend policy in companies listed on Tehran stock Exchange. This study seeks to provide a new view on the importance، quality and quantity of dividend policy. It also reviews the effect of board of directors، return on assets، free cash flows per share، asset structure، business risk، firm size، growth opportunities and debt level on the dividend ratio and probability of dividend payout. The study’s sample consisted of 101 firms listed on Tehran Stock Exchange (TSE) from 2004 to 2009. The statistical method of analysis incorporates tobit regression model and logit regression model for panel data. The findings revealed that between regarded factors، firm size، growth opportunities and debt level have significant effects on the dividend ratio and probability of dividend payout and other regarded variables do not have significant effect on dividend ratio and probability of dividend pay out.
    Keywords: Corporate Governance, Outside Directorships, Dividend Payout Ratio, Tobit Regression Model, Logit Regression Model
  • Seyyed Abbas Hashemi, Hassan Ali Akhlaghi Pages 107-125
    The relationship between Future Value of Firm with capital structures، dividend policies and profitability of listed companies on Tehran Stock Exchange has been analyzed in this research. Two hypotheses have been considered: The relation of capital structure، dividend policies and profitability with the value of firms is studied in the first hypothesis، and the relation of variable Future Value of Firm has been considered in the 2nd hypothesis. For analysis of the 1st hypothesis a multi-variable linear regression model، and for the 2nd hypothesis، a Logistic model is used. The statistical population is the listed Production Companies on Tehran Stock Exchange within the years 2001 to 2008. To define the statistical sample، the systematic elimination method has been used، which was considered in 110 companies. The results obtained from analysis data infer on the confirmation of both hypotheses through using Panel data. There is a significant as well، reciprocal relation among the dividend policies and the Firm''s value. There is also a significant and positive relation among the considered variables with future values of Firms. Moreover، the findings have showed the probability of increasing the Future Value of Firm with increasing the relations of capital structure، dividend policies and probability.
    Keywords: Firm Value, Capital Structure, Dividend Policy, Profitability
  • Ahmad Moddares, Halimeh Rahmani Pages 127-150
    The purpose of this study is examining and determining the personality profile of the accounting students and professional accountants. The Five-Factor Model of Personality (NEO) is used for that purpose. The sample was consisted of 97 accounting students and 80 professional accountants. A descriptive and inferential analysis is used for analyzing the data. In order to test the hypothesis، Independent Samples t-Test and one sample T Test is used. The results suggest that about 70. 52% of accounting students، 55. 69% of professional accountants، and 63. 79% of overall accountants have conscientiousness personality profile (C). Also، there are not any significant differences between the personality profile of the accounting students and professional accountants. Furthermore، at the level of 5% significant، the accountants'' personality profile is conscientiousness personality profile (C). These results can be used in accounting education context.
    Keywords: Neuroticism, Openness, Agreeableness, Conscientiousness, Five, Factor Model of Personality (NEO)